Ciasto z landrynkami i delicjami

KLUB MŁODYCH "DO PRZODU" » Przepisy EMIKA » Ciasto z landrynkami i delicjami

 Ciasto:

 1 kostka palmy

 1,5 szklanki cukru

 3 łyżki kakao

 1 cukier waniliowy

 4 jajka

1,5 szklanki mąki 

2 łyżeczki proszku

 

 

Wykonanie:

 

Margarynę  roztapiamy i do ciepłej wsypujemy cukry i kakao. Wlewamy 5 łyżek wody, mieszamy i studzimy. Wbijamy 4 żółtka, wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy. Ubijamy białka i dodajemy do ciasta. Pieczemy ok. 40 - 45 minut. Zimny placek przekrawamy na pół.

 

 

Masa:

O,5 litra kremówki

4 łyżeczki żelatyny

1 opakowanie landrynek miętowych lub owocowych, albo pół na pół

1 podwójna paczka pomarańczowych delicji

 polewa czekoladowa

 

 

Wykonanie:

 

Landrynki rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody mieszając. Studzimy.

 

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku i studzimy.

 

Kremówkę  ubijamy i dodajemy zimny syrop z landrynek.

 

Układamy warstwy:

  • Ciasto
  • Połowa masy kremówkowej
  • Delicje  ściśle  jedna obok drugiej – czekoladą do spodu
  • Reszta masy kremówkowej
  • Ciasto
  • Polewa czekoladowa